Oefen op de juiste manier

Door op de juiste manier te oefenen zorg je dat je het meeste rendement uit jouw zangoefeningen haalt waarmee je veel gemaakte fouten voorkomt.

Wat kan er fout gaan bij oefenen.

  1. Het in je eentje proberen.
  2. Inhouden en te voorzichtig zingen
  3. lekker zingen en niet oefenen
  4. Niet de juiste stappen doorlopen
  5. Geen energie, concentratie en motivatie
  1. Neem zangles; zoek een goede zangdocent zodat je regelmatig voluit kunt zingen en die je voorziet van commentaar en tips om jouw techniek op een hoger peil te brengen. Denk niet dat je met een paar lessen er al bent en voldoende weet en kunt toepassen; ook bekende en ervaren professionele zangers volgen nog op regelmatige basis zangles.
  2. Veel mensen die thuis zingen, durven niet uit volle borst te zingen bijvoorbeeld omdat ze zich schamen of de buren niet willen storen. Zing ergens waar je je helemaal vrij voelt en zorg dat je niet te zacht zingt. Bijna iedereen die thuis zingt, denkt dat het al luid is terwijl bijna iedereen te zacht zingt. Zelfs diegenen die les volgen.
  3. Natuurlijk houd je van zingen en daarom wil je dat doen en niet bezig zijn met oefeningen. Toch zijn dat twee heel verschillende dingen. Zing dus niet alleen maar steeds een liedje door. Pak je lesaantekeningen er bij en oefen op de klankvorming, de toepassing van verschillende technieken, kleine stukjes, woorden, timing, etc. dat levert echt resultaat op. Dagenlang oefenen op bijv. retraction levert je veel meer op dan eindeloos een nummer herhalen zonder specifieke concentratie. Let dus goed op tijdens de les of neem op wat we samen doen zodat je dat thuis zo exact mogelijk kunt herhalen.
  4. Ben je ongeduldig als er geen docent is, weet je niet meer wat de volgorde van oefeningen is en heb je (nog) niet genoeg kennis om zelf dat bij te sturen? Zorg er voor om tijdens de les goed op te schrijven of op te nemen wat we doen en wat je thuis moet doen. Zo kun je dat dan ook exact nadoen (en niet een beetje). Daarnaast is het handig om voldoende en regelmatig les te nemen zodat je meer ervaren wordt in het volgen van de juiste stappen en steeds zelfstandiger wordt: herhaling is essentieel.
  5. Als we samen in de les zijn, ga je er helemaal voor maar thuis raak je toch snel afgeleid, ben je moe of heb je meer zin in andere dingen. De oplossing hiervoor is om een vast moment in de week in je agenda te zetten om te oefenen of nog beter; om samen met iemand anders te oefenen. Door samen met een ander te repeteren, kun je elkaar ook wijzen op dingen die je eigenlijk wel weet maar die je door gemak of slordigheid wel eens achterwege laat, zoals ademsteun, uitspraak of het toepassen van bepaalde technieken.

Lijkt het jou ook leuk om zangles te volgen? Stuur me dan een berichtje via het formulier op deze site. Met iedere leerling leg ik altijd persoonlijke doelen vast zodat we de lessen daar op af kunnen stemmen.